regasimistoria.ro 28/11/2018

Au fost situații, din fericire nu multe, în care grupări de indivizi, incapabili să convingă pe români,au vrut să-și instaleze ”guvernul lor” cu sprijinul și în numele străinilor. ”Rețeta” era/este aceeași: proteste ”spontane” bine organizate urmate de ”plângeri” împotriva conducerii țării, deși democratic aleasă, la conclavurile străine.

 

Mihai Eminescu a fost necruțător cu  aceștia:

”Panglicari în ale ţării, care joacă ca pe funii,
Măşti cu toate de renume din comedia minciunii?
Au de patrie, virtute, nu vorbeşte liberalul,
De ai crede că viaţa-i e curată ca cristalul?”

(Scrisoarea III)

 

Alexandru Ioan I s-a confruntat și el cu o astfel de situație. ”Descoperind” modul în care a acționat Cuza-Vodă, ultimul conducător pe care românii au putut să și-l aleagă liber, putem aprecia sentimentul de demnitate națională al actualilor guvernanți,dar România se afla atunci sub suzeranitatea Turciei și monitorizarea Conferinței ambasadorilor la Constantinopol ai Puterilor garante.

 

În 1865 în București se interzice comerțul ambulant iar în piețe se montează chioșcuri. Speculând nemulțumirile, reprezentanții ”monstruasei coaliți”(I C Brătianu, C A Rosetii, E Carada dar și ”boieri de viță” precum Gh Știrbei etc) organizează protestul ”spontan” al tarabagiilor.

3/15 aug.1865 – câțiva precupeți,”în aplauzele grele a canaliei de uliţi”,dau foc chioșcurilor și continuă cu devastarea primăriei.  Ministrul de interne, g-ral I Em Florescu, ordonă reprimarea mișcării. Sunt ”vreo 20 de morți și mulți răniți,iar Consilul de Miniștrii mulțumește armatei”.  Imediat presa autriacă și franceză anunță, ”din surse sigure”, că au fost împușcați 100 de cetățeni ”pașnici”,casele  incendiate iar în țară este o stare de ”nemulțumire generală”.

21 aug/2 sept – Fuad pașa(marele vizir),incitat fiind de ambasadorii Rusiei și Angliei(!!?),trimite ”o scrisoare tare” prin care pretinde lui Cuza ca ”neîntârziat să ia măsurile necesare pentru a satisfice plângerile națiunii(!?)”.

29 oct/10 noie – Cuza- Vodă, în scrisoarea de răspuns, atrage atenția că ”principatele au dreptul să se cârmuiască singure, fără amestecul vreunei puteri străine”.

17/29 noie – Turcia retractează ”recomandările” facute domniorului. (C C Giurescu -”Viața și opera lui Cuza-Vodă”, A D Xenopol-”Domnia lui Cuza-Vodă” )

 

Găsiți la Biblioteca Centrală Universitară ”Mihai Eminescu”(I B 11.643) sau mai jos scrisoarea Marelui vizir și răspunsul lui Cuza-Vodă

 

1 thought on “Proteste de Ziua Națională

  1. Interesant articol!
    Cred ca cele scrise sunt inedite pentru cei mai multi iubitori de istoria Romaniei.

Comments are closed.